Tuesday, April 5, 2011

Lebai Aydein

Like many other kids, my 22-month-old boy does not like having anything on his head ever since he was little -- not beanie, not cap, not songkok -- until recently. Nowadays, whenever he sees a kopiah (a kind of hat muslim men wear for prayer), he would quickly grab it and put it on his head.


Sometimes, when he can't reach it, he will even demand for it by patting his head; a signal to tell us that he wants the kopiah on his head, especially when Aien and I are preparing ourselves for prayers.


The funny thing is, he does not only wear it during prayers. He wears it when he plays..


He wears it when he "sweeps" the floor..


He wears it when he watches tv...


He wears it when he goes for a drive...

He wears it when he sleeps (or fake to fall asleep :P)..


And of course, when performing solah with us as well..


Update : Just received this picture from my husband just a while ago. Yes, he wears it even when chillin in the (new & clean) dustbin too!


Isn't he's such a darl? :)

18 comments:

Cherie said...

aww, I second that. He is a darling :)

Nadine said...

awwwwh, so so cute!!! Plg tal tahan while watching TV tu. Hehehe..

Aydein geng Faazlah, Faaz pun layan kopiah je tau. Tapi waktu dia nak "solat" je la. Kalau takde kopiah tu time dia nak solat, leh mengamuk dia :P

berita said...
This comment has been removed by the author.
RS said...

ececeyh mcm paklangnyer.kak ngah story laa sket cerita hantu ituuu di hutan itu..baru ranciak

Cherrie Pie Sweety said...

comel sgt.. secomel mamanya :)

semut-terbersin said...

waa sejuk perut mommy thara yg mengandung aydein dulu..fuhh hensem betul lebai kecik ni

RieNa said...

aydein hensemmmm!!!!!!!

kena cari kopiah budak kecik ni..baru la tak asyik jatuh je.. :)

izzah said...

so cute aydein!

Mijoe said...

Alhamdulillah!

semoga dia jadi Muslim yang baik selama2nya.. Amin! :)

fatin syamimi abdul rashid said...

aydein sgt sgt sgt comell !!!

Jom eCosway said...
This comment has been removed by the author.
kunaz said...

alimnyer ustaz aydein... hot stuff la nnt nie. haha! sebbek irfan boy gak, if x i dh book jd menantu. haha

mommaholicSURI said...

Alalalalal. Aydein sangat comey! hik hik. Tergelak i tengok muka dia buat-buat tido tu tau!! :)

Thara said...

cherie :
isn't he? :) :) :)

nadine :
hehehe tu la u! i thought it was funny that hes using the kopiah while watching TV, tu yang cepat2 snap masa tu! :P

awww berkat mommies punye didikan kot kan? alhamdulillah. moga2 our lil caliphs will grow up to be soleh young men! :)

Thara said...

raqib :
oooh itu dalam entry yg akan dtg ye! :D

cherrie :
awww thanks babe. he's got more of his dad's features tho! :P

semut :
amin amin.. moga2 berkekalan mcm gini sampai beso. nanti jgn pulak beso nanti tuka topi ya-a-aw pulak kan! :P

Thara said...

k riena :
hehehe betol betol. nanti kene carik. tapi budak kecik ni suka pakai yang adults punye lah. sume pon nak adults punye. pinggan nak kaca, gelas nak kaca, sudu garpu nak yang besi. hadoihs.

mijoe :
amin amin ya rabbalalamin. :)

Thara said...

fatin :
awww thanks babe. kalau aydein pandai baca, misti die kembang :P

kunaz :
hahahaha. takpe, bole cuba utk adik aydein nanti (kalau pregnant girl nanti lah :P)

nuurill :
haha kannnn! hes so cheeky!

jual kebun sengon said...

Mampir nich...
menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
Salam....
oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...